Het onderzoek van Imtech naar eventuele overtredingen van mededingingswetten tussen 2008 en 2010 richt zich in ieder geval op de bouw van een energiecentrale in de Eemshaven. Dat gaf het installatiebedrijf donderdag aan.
Imtech meldde eerder deze week al een onderzoek te zijn gestart naar mogelijke overtredingen bij twee projecten in de energiesector, die werden uitgevoerd door de Duitse dochteronderneming. Het bedrijf werd naar eigen zeggen eind augustus dit jaar door een klokkenluider van de mogelijke misstanden rond Eemshaven op de hoogte gebracht en begon toen ,,direct” aan een onderzoek.
Het onderzoek is nog niet afgerond, maar heeft voorlopig geen aanwijzingen voor overtredingen opgeleverd, aldus Imtech. Op de inhoud van het onderzoek kon bestuursvoorzitter Gerard van de Aast in een toelichting niet ingaan.
Prijsafspraken
Van de Aast gaf wel aan dat Imtech eind augustus een e-mail kreeg van de betreffende klokkenluider, met kopieën van vijf facturen. Die zouden volgens de verzender wijzen op verboden prijsafspraken rond het project in de Eemshaven. Op basis daarvan werd een onderzoek ingesteld.
Dat dit niet direct met de buitenwereld werd gedeeld, is volgens de bestuursvoorzitter niet opmerkelijk. "Het is normaal dat je eerst een eigen onderzoek start en wacht tot je de feiten kent. Het is onverantwoordelijk om daar prematuur iets over te zeggen. De werkelijkheid ligt vaak net even anders dan een klokkenluider stelt.''
Schadevordering
Volgens Van de Aast heeft Imtech de stand van zaken ook duidelijk weergegeven in het prospectus van de recente claimemissie. "We hadden op dat moment geen bewijzen van overtredingen, zoals we die nu nog steeds niet hebben. Wel is de de procedure rond klokkenluiders uitvoerig beschreven en hebben we aangegeven dat er meldingen waren, die werden onderzocht."
Het Duitse energiebedrijf RWE, de opdrachtgever voor de energiecentrale in de Eemshaven, bevestigde dat het dinsdagavond door Imtech op de hoogte is gesteld van mogelijke misstanden. "Mocht er gefraudeerd zijn, dan gaan we kijken of we schade terug kunnen vorderen'', aldus een zegsman. Over de omvang van een eventuele schadevordering wilde de woordvoerder niks kwijt. Hij gaf wel aan dat RWE de zaak, net als Imtech, onderzoekt. "Daarna zullen we de balans opmaken."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl